Özellikle soğuk havaları hissetmeye başlandığı, çeşitli virüslerin kolayca yayıldığı sonbahar ve kış aylarında doğru ve sağlıklı beslenme ile vücut direncimizi güçlü tutmak oldukça önemli. Bunun için özellikle dikkat etmemiz gereken kilit noktalar var.
Öncelikle her gün dört besin grubunda (süt, et, tahıl, sebze ve meyve) bulunan çeşitli besinleri, en az 3 ana öğün ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda almaya çalışın. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren proteini yüksek et ve balık gibi gıdaları tüketmek soğuğa karşı vücudunuzu korumakla birlikte, bağışıklık hücrelerinin savunma sistemini de güçlendirir. Bununla birlikte vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanın ve sıvı tüketimini artırın. C vitamini antivirüs etkilidir yani hastalığa neden olan virüslerin baskılanmasını sağlar. Vücudun ihtiyacı olan C vitamininin karşılanması için taze sıkılmış meyve suyu bu günlerde sağlıklı bir alternatif olur. C vitamininin en çok portakal, mandalina gibi turunçgillerle maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunduğunu da unutmayın. En iyi antioksidan olan E vitamini ise hücrelerin zarını yabancı maddelere karşı koruyarak bağışıklığı güçlendirir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller içinde E vitamini bulundurması sebebiyle soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Bu nedenle bu besinleri sıklıkla tüketmeye çalışın.
Kış mevsiminde bolca antioksidan içeren ve hava kirliliği ile radyoaktif maddelerden alınan kanserojenlerin olumsuz etkilerini azaltmaya yarayan pırasa, lahana, karnabahar, brokoli, havuç, turp ve marul gibi sebzeleri de sofranızdan eksik etmeyin.
Güncellenme Tarihi: 2 Haz 2022, 10:43
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)