Yaz aylarında yapılan tatiller anne adaylarının güneşten ve deniz suyundaki minerallerden faydalanabilmesi açısından oldukça sağlıklı. Fakat düşük, erken doğum ve kanama olasılığı bulunan, riskli seyreden gebeliklerde seyahat etmek sakıncalı olabiliyor. Tatil planı yapılırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli konuların başında gebeliğin sağlıklı seyredip seyretmediği geliyor. Bu konuda anne adaylarının hekimlerine danışarak karar vermesi gerekiyor.
Yüzmek, anne adayları için en faydalı sporlardan biri. Hekimlerce yüzmeye engel özel bir durum bildirilmemişse, haftada üç ya da dört gün yarım saat yüzmek uygun. Fakat temizliğinden emin olunmayan deniz, havuz ya da göllere girmemek gerekiyor. Suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yüzmeye yavaş başlamak ve dozu yavaş yavaş artırmak faydalı. Suya atlamak kesinlikle tavsiye edilmiyor. Erken saatlerde yüzmek, gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltarak günün geri kalan kısmının daha rahat geçirilmesine yardımcı olabiliyor. Gebeliğin üçüncü ayından sonra ise su eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor. Yüzmenin diğer faydaları ise şunlar:
– Bel ve sırt ağrılarını önler,
– Halsizlik ve yorgunluk yakınmalarını azaltır,
– Psikolojik olarak rahatlatır, stresi önler,
– Kasların güçlenmesini sağlar,
– Hamilelikte aşırı kilo alımını önler,
– Doğumdan sonra formunuza daha kolay dönmenizi sağlar,
– Uyku problemlerini azaltır,
– Annenin ve bebeğin bol oksijen almasını sağlar,
– Gebelikte yüksek tansiyonu önleyebilir( hipertansiyon öyküsü varsa hekimine danışılmalıdır)
Anne adayları, aşırıya kaçmamak koşuluyla su jimnastiği yapabilir. Su jimnastiği terlemeyi ve aşırı ısınmayı engelleyebilir. Sık sık kramp yakınması olan kadınlar, boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzmeli; olası bir kramp durumunda yardım alabilmek için suya tek başına girmemeye de özen göstermelidir. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmak tehlikelidir. Anne adaylarının gölgede ve tercihen koruyucu bir giysi ile dinlenmeleri daha uygundur. Gölge alanlarda dahi yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanmak ihmal edilmemelidir. Ayrıca vücudu fazla sıkmayan, gebeler için tasarlanmış mayoları tercih etmeleri gerekir. Plajda su kaybı her zamankinden fazla olacağından sıvı alımına özellikle dikkat etmek gerekir. İdeal olan sabah erken ve akşam üzeri geç saatlerde denize ya da havuza girmektir. Bilimsel veriler, öğlen saati ışınlarına uzun süre maruz kalmanın yaşlanmanın etkilerini artırmanın yanı sıra malign melanoma adı verilen bir tür cilt kanserinin gelişimini de hızlandırdığını göstermektedir. Muhakkak şapka kullanılmalıdır.
Gebelikte vajinal akıntılar ve mantar enfeksiyonlarının görülme sıklığı yaz aylarında artar. İdrarda koku, yanma, kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi şikâyetler başladığında, anne adaylarının muhakkak hekimlerine başvurulması gerekir. Aşırı terleme ve vücudun katlantılı yerlerin hava almaması da enfeksiyonlara sebep olabilir. Güneş ışınları ise kızarıklıklara yol açabilir. Bu bölgeleri kuru ve temiz tutmak gereklidir. Her gün alınan ılık duşlar, pamuklu, terlemeyi ve cildin nemli kalmasını önleyecek rahat hafif ince, açık renk kıyafetler tercih edilebilir.Tatil için oda havalandırmalarının iyi, gölge olanaklarının bulunduğu tesislerin tercih edilmesi uygun olur. Tesiste kısa sürede ulaşılabilecek bir doktor ve yakın çevrede gerekli donanıma ve personele sahip bir olmasına da dikkat edilmelidir.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 14:56
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)