Toplumda en sık görülen allerjik rahatsızlıkların başında vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle başlayan toplumda saman nezlesi olarak bilinen ‘Allerjik Rinit’ hastalığı gelmektedir. Hastalık ilaçlı tedavi ile başarıyla iyileştirilebilmesi imkanı vermesi ile nadiren ciddi bir hastalık olarak değerlendirilir.
Hastalığın en yaygın belirtileri hapşırma, burun ve gözlerde kaşıntı ile burun tıkanıklığı, damakta kaşıntı, burun akıntısı ve baş ağrısıdır. Bazen işitme azlığı ile ilgili yakınmalar ile boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük şikayeti de görülebilecek diğer belirtilerdir. Allerjik rinit genelde ilkbahar ve sonbaharda mevsimsel olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte yıl boyu süren rinit vakaları da görülebilir. Hastalığa neden olan en yaygın allerjenler çim, ağaç ve yabani ot polenleri, ev tozu akarları, kimyasallar, bazı ilaçlar, küfler , hayvan tüyleri ve hava kirliliğidir.
Kişinin şikayetleri benzerliği nedeniyle nadir de olsa sinüzit hastalığı ile karıştırılabilinir.Allerjik rinit, astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjoktivit, besin allerjileri ile birlikte görülebilir. Hastalık ile mücadelede ilaç ve aşı tedavisi ile allerjiye neden olan etmenin ortadan kaldırılması beraber uygulanacak yöntemlerdir. Öncelikle yapılması gereken, allerjiye neden olan allerjenden-sebeplerden- uzaklaşmaktır. Uygulanacak ilaç tedavisi ile şikayetleri yok etmek mümkündür lakin bu ilaçlar kullanılmaya devam edildiği müddetçe etkili olacağından ilaç bırakıldığında allerji belirtileri tekrarlayabilir. Hastaların allerji mevsimi başlamadan en az 2 hafta önce ilaç kullanmaya başlaması faydalıdır. Aşı tedavisinde ise allerjik belirtilere yol açan maddeler giderek artan dozlarda uygulanarak, kişinin söz konusu allerjene karşı bağışıklığının sağlanması amaçlanır. Bu tedavi yöntemi allerji yakınmaları üzerinde uzun süre etkili olan, hatta sona erdirildikten sonra bile etkinliğini devam ettiren bir tedavi yöntemidir.
Güncellenme Tarihi: 8 Haz 2022, 16:47
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)