Küçük çocuklarda görülen ağır ishallerden sorumlu bir grup virüs olan Rotavirüs, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir sorundur. Rotavirüs enfeksiyonları kış aylarında ve ılıman iklimin yaşandığı bölgelerde sık ortaya çıkar. İnce bağırsak iç çeperinde yerleşen Rotavirüsler, bağırsağın emilim ve sindirim özelliğini bozarlar.
Rotavirüs, yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından yüksek ateş, kusma, karın ağrısı ve sulu ishal ile seyreder. Bu durum 5 ile 7 gün sürebilir. Rotavirüs ishaline yakalanan çocuklarda değişen derecelerde dehidratasyon yani su kaybı bulguları ortaya çıkar. Bir kez Roavirüs enfeksiyonuna yakalanan çocuğun tekrar enfekte olması muhtemeldir. Ancak tekrarlayan Rotavirüs enfeksiyonları daha hafif seyreder.
Rotavirüs oldukça bulaşıcıdır. Hastane ve okul gibi kalabalık ortamlarda salgınlara neden olabilir. Rotavirüs oyuncaklar, ortak kullanılan eşyalar, mikrop bulaşmış su veya gıdalarla, mikrobu taşıyan ellerle ve solunum yoluyla kolaylıkla bulaşır.
Rotavirüs ishali tedavisinde öncelik, çocuğun susuz kalmasını önlemek ve kaybedilen su ve tuzu vücuda geri kazandırmaktır. İshali durdurucu bir tedavi uygulanması önerilmez. Eğer enfekte olan çocuk anne sütüyle besleniyorsa, emzirmeye devam etmek oldukça yararlıdır. Diğer çocuklar için, bol bol su içmesi, patates, pirinç, yoğurt, muz gibi ishali önleyici gıdalarla beslenmesi önerilir. 2 ayın üzerindeki bebeklere uygulanan Rotavirüs aşısı, hastalığı önlemede büyük bir etmendir. Bu enfeksiyondan korunmak için elleri sık sık yıkamak ve enfekte olmuş kişilerle temastan kaçınmak önemlidir.
Güncellenme Tarihi: 30.05.2022, 16:59
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)