cagri-merkezi-icon.png

Akut Gastroenterit Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklardan

Akut Gastroenterit, ishal başta olmak üzere bulantı kusma, yüksek ateş ve karın ağrısıyla seyreden, genelde 10 günden kısa sürede iyileşme gösteren bir hastalıktır. Çocuklarda çok sık rastlanmakla birlikte her yaş grubunda bu hastalığa yakalanmak mümkündür. Hastalığa virüsler ( rotavirüs, adenovirus gibi ) ve bakteriler neden olmaktadır. Normal bağırsak hareketlerinin ve mide asidi dengesinin bozulması, kullanılan bazı antibiyotiklerin bağırsaklarda normal olarak bulunan ve hastalık oluşturmayan bakterilerin yerine hastalık oluşturabilecek bakterilerin yerleşmesine neden olması, bağışıklık sisteminin zayıf oluşu ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi hastalığa yakalanmayı kolaylaştıran faktörlerdir.

Gastroenteritlerin yarattığı en önemli problem “dehidratasyon”, yani vücudun su kaybetmesi sorunudur. İshal ve kusma nedeniyle oluşan dehidratasyon sonucu vücudun tuz ve su dengesi de bozulabilir. Buna bağlı olarak ağız ve dudakta kuruluk, uyuklama hali, nabzın hızlanması, el ve ayaklarda üşüme ve idrarda azalma gibi şikayetler baş gösterebilir.

Akut gastroenteritlerin büyük bir kısmı kendinden düzelebilir. Verilen tedaviler genelde destekleyicidir.  İshal baş gösterdiği anda çocuğa bol su ve sıvı gıda vermek gerekir. Probiyotik desteği ishal atak sayısını azaltabilir ve her çeşit ishalde kullanılabilir. İshali ve kusmayı önleyici ilaçların kullanılması uygun değildir. Bu durum hastalık takibini zorlaştırır. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde hastalığın süresini kısaltmak ve bulaşmasını önlemek amacıyla antibiyotik kullanabilir.

azı küçük önlemlerle hastalıktan korunmak mümkündür. Elleri sürekli temiz tutmak, gastroenterite yol açan mikropları önlemede en etkili yöntemdir. İçilen suyun temiz olmasına çok dikkat edilmeli, bunu temin etmenin zor olduğu durumlarda ise sular klorlanmalı veya kaynatılmalıdır. Pastörize edilmiş sütler tercih edilmemelidir. Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı, etler iyice pişirilmeden tüketilmemelidir. Bulaşma riskine karşı hastanın kullandığı kişisel eşyalar ayrı tutulmalı, hastanın kirli giysileri ve çarşafları sıcak su ile yıkanmalıdır. Tuvaletlerin klor içeren temizleyicilerle dezenfekte edilmesi de önemlidir.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi: 30.05.2022, 16:56

Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz

Sayfa dilini değiştir: English (İngilizce)

Sağlık Rehberi

EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi, güçlü bir psikoterapi yöntemi olan göz hareketleriyle sistematik duyarsızlaştırma ve yeniden işleme çift yönlü uyarımlarla travmatik anının yeniden işlenmesini sağlayarak işlenmemiş anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini…

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Ne İle İlişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu…

Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisinde ACRS Serum Yöntemi

ACRS (otolog sitokin zengin serum), hastanın kendi kanından özel olarak geliştirilen bir serum bileşiğidir. İçeriğinde yenilenme sürecini destekleyen aktive edilmiş büyüme faktörleri ve bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan moleküller (interlökinler)…

Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Diyabet, diğer ismiyle şeker hastalığı, çağımızın müzmin hastalıkları arasında ön sıralarda yer almaktadır. Besinlerle alınarak kana karışan şekerin vücutta yıkılarak enerjiye dönüştürülememesi hastalığın karakteristik özelliğidir. Böylelikle kanda dolaşan şeker idrar…