Akciğerlerimiz oksijen alıp vermemizi sağlayan organımızdır. Dokularda olağan dışı gaz bulunması ve ciğer dokularının elastikiyetini kaybederek fazla gerilmesi nedeniyle oluşan solunum yetmezliği ‘amfizem’ olarak adlandırılır.
Akciğer amfizemine yol açan en önemli faktör sigaradır. Bununla birlikte kronik bronşit, astım, akciğer veremi, akciğer esnekliğinin yitirilmesi, keseciklerde biriken hava kabarcıklarının etkisiyle kesecikler arası duvarların yırtılması ve akciğer damarlarında lezyonlar oluşması da hastalığın diğer nedenleridir.
Akciğer Amfizemi geriye dönüşü olmayan yapısal (anatomik) ve işlevsel değişimlerin sonucunda oluştuğundan olguların tam iyileşme sağlanamaz. Bununla birlikte hasta belli sınırlar içinde rahatlatılarak yaşamını daha kolay sürdürebilir, Tedavinin bir bölümü solunum eğitiminden oluşur. Böylece hastanın yakınmaları azaltılarak olağan ve üretken bir yaşama hazırlanmasını sağlar. İlaç tedavisinde ise bronş duvarına yapışan balgamın çıkarılmasını kolaylaştıran maddeler ve bronş kasılmalarını gevşeten maddeler kullanılır. Ayrıca bol sıvı alınması ve buhar tedavisi de yararlıdır. Hastalığın tedavisine yardımcı olmak için alınacak bazı tedbirler de mevcuttur. İlk olarak sigara içiyorsanız bırakın. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya gayret edin. Kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bulunduğunuz ortamın havasının temiz olmasına özen gösterin. Vücudunuzu dinç tutun.
Güncellenme Tarihi: 7 Haz 2022, 15:03
Bu içerik, Atakent Sağlık Grubu Tıbbi Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanmıştır. Sayfada yayınlanan içerikler kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik içerikler bulunmamaktadır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sayfa dilini değiştir:
English (İngilizce)